Veel gestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen duidelijk voor je op een rijtje gezet. Zo ben je altijd goed op de hoogte voordat je een afspraak maakt.

Over de coronatest

Wanneer kan deze test gebruikt worden?

Indien je met het virus in aanraking bent geweest, zal je lichaam na 2 tot 3 dagen antistoffen aanmaken welke na 3 tot 7 dagen kunnen worden gedetecteerd door de Covid-19 test.

Meet de test ook tot wanneer je besmettelijk bent?

Nee, de positief geteste persoon die nog in de infectiefase zit blijft volgens het RIVM besmettelijk totdat deze zich beter voelt en tenminste 24 uur geen gezondheidsklachten heeft gehad. Het advies is om daarna nog 10 dagen in quarantaine te blijven.

Vanaf wanneer kan besmetting aangetoond worden?

Omdat de bron van besmetting steeds vaker niet meer achterhaald kan worden, kan er geen specifiek moment gegeven worden. Bij klachten of wanneer u in aanraking bent geweest met iemand die positief is getest, kunt u zich laten testen door middel van de swabtest.

Tot hoelang na besmetting kan worden aangetoond dat je besmet bent geweest ?

Met de COVID-19 IgG/IgM vingerpriktest kunnen tot maanden na de besmetting de specifieke IgG antistoffen aangetoond worden. Dit in tegenstelling tot een laboratoriumtest die alleen het levende virus in de actieve besmettingsfase kan aantonen. Met de COVID-19 IgG/IgM test wordt de actieve besmettingsfase ook aangetoond met de IgM antistoffen. Dus zowel de actieve besmettingsfase als de reeds doorlopen besmetting/ziekte wordt aangetoond.

Heeft de test een CE- & IVD-keurmerk?

Onze test heeft een CE- en IVD-keurmerk en is een professioneel hulpmiddel bij de diagnose van mogelijke besmetting van het coronavirus.

Kan de test immuniteit voor corona aantonen?

De detectie van IgM antistoffen duidt op een aanwezige acute infectie; besmetting (IgM positief & IgG negatief). De IgG antistoffen worden op een later moment erbij aangemaakt, en deze antistoffen zijn dan tegelijk met de IgM antistoffen uit de acute fase aantoonbaar (IgM & IgG positief). Op een gegeven moment worden alleen nog de IgG antistoffen aangemaakt (IgG positief & IgM negatief). Op basis van de huidige inzichten over immuniteit na het doorlopen van een virusinfectie wordt verondersteld dat bij een positieve IgG antistoffentest er geen sprake meer is van een acute besmetting en dat er immuniteit opgebouwd is. Hoe lang de veronderstelde immuniteit effectief is kan op dit moment niet gezegd worden doordat er nog geen lange termijn studies over het coronavirus mogelijk zijn.

Is deze test wetenschappelijk onderzocht?

Deze test is door artsen in ziekenhuizen onderzocht en goedgekeurd.

ABBOTT
De Abbott antigenentest heeft een diagnostische gevoeligheid (sensitiviteit) van 93,3% en een diagnostische specificiteit van 99,4%.

ROCHE
De Roche antigenentest heeft een diagnostische gevoeligheid (sensitiviteit) van 96,52%  en een diagnostische specificiteit van 99,68%.

Download hier het RVIM advies document

Wie mag de test uitvoeren?

De test dient uitgevoerd te worden door een zorgmedewerker. De resultaten moeten door een arts (in combinatie met andere klinisch relevante informatie) worden geïnterpreteerd.

Is het verstandig te testen als een collega positief is getest op het corona-virus?

Ja, het RIVM adviseert om je te laten testen wanneer je in aanraking bent geweest met iemand die positief getest is, ongeacht of je wel of geen klachten heeft.

Over jouw afspraak

Kan ik gewoon langskomen zonder afspraak om me te laten testen?

Nee, dat kan niet. Als je je wilt laten testen dien je een afspraak te maken via de website.

Kan ik ook telefonisch een afspraak maken?

Nee, dat kan niet. Als je een afspraak wilt maken dien je dat via de website doen.

Ik wil mijn afspraak verzetten. Kan dat?

Ja, dat kan. Je kunt je afspraak wijzigen door op de link te klikken in de afspraaksbevestiging die je van ons hebt ontvangen.

Ik wil mijn afspraak annuleren. Kan dat?

Ja, dat kan. Je kunt je afspraak annuleren door op de link te klikken in de afspraaksbevestiging die je van ons hebt ontvangen. Annuleren kan uiterlijk 24 uur van te voren. Wij storten dan het betaalde bedrag terug op je rekening.

Over de uitslag

Ik heb een reisdocument nodig. Kan ik die krijgen bij jullie?

Ja, alleen bij de PCR-reistest en antigen sneltest krijg je dezelfde dag de uitslag inclusief de reisverklaring in het Nederlands en Engels per mail toegestuurd. Bij de antistoffen sneltest is dit niet mogelijk.

Kan ik de uitslag ook in het Engels krijgen?

De uitslag van de test krijg je in het Nederlands en het Engels per mail toegestuurd.

Hoe ver van te voren moet ik mijn PCR test boeken?

Dat kan verschillen. Bijvoorbeeld: je moet een PCR-test hebben die maximaal 72 uur voor aankomst is uitgevoerd of de PCR-test moet bij vertrek maximaal 48 uur van te voren zijn uitgevoerd. Wat voor jou van toepassing is kun je navragen bij de luchtvaartmaatschappij of het land zelf.

Kan ik deze kosten declareren bij mijn reiskostenverzekering?

Dit dien je zelf na te vragen bij je eigen reiskostenverzekering. Wellicht dat de ziektekostenverzekering dit wel vergoedt.

Vanaf welke leeftijd moet ik mijn kinderen laten testen voor de PCR-reistest?

Dit hangt af van de richtlijnen van het land van bestemming en/of de luchtvaartmaatschappij. Dit kun je navragen bij de luchtvaartmaatschappij of het land zelf.

Geeft deze test vals positieve uitslagen als de geteste lijdt aan een andere ziekte?

Deze test heeft geen kruisreactiviteit met endemische menselijke coronavirus OC43-antilichaam, influenza A-virusantilichaam, influenza B-virusantilichaam, respiratoire syncytiale virusantilichaam, adenovirusantilichaam, EB-virusantilichaam, mazelenvirusantilichaam, cytomegalovirusantilichaam, rotavirusantilichaam, norovirusantilichaam, bofvirusantilichaam, varicella-zostervirusantilichaam en mycoplasma pneumoniae-antilichaam.

Geeft deze test vals negatieve uitslagen?

Wanneer de test alleen een positieve uitslag op de controle (C) geeft, is het waarschijnlijk dat de je (nog) niet in aanraking bent geweest met het coronavirus, of dat je nog in de incubatietijd verkeerd. De incubatietijd ligt 14 dagen voordat er daadwerkelijk symptomen kunnen optreden. In deze periode kun je wel anderen besmetten, ook al ervaar je geen klachten. Het advies is om de test nogmaals na 14 dagen uit te voeren of wanneer er toch nieuwe klachten of symptomen zijn.

Disclaimer

De test kan de aanwezigheid van het virus niet bevestigen, alleen het bewijs van recente infectie, maar het biedt een belangrijk immunologisch bewijs voor artsen om de correcte diagnose samen met andere tests en om te beginnen met de behandeling.

Coronatest West is een initiatief van 1GWS BV
Populierenlaan 129 | 1185 SH | Amstelveen
Begeleidende arts BIG: 29064648201
KvK 67842208